Článek ve formátu PDF je možné stáhnout
zde.
Od snímačů a řídicích jednotek používaných v potravinářských provozech není požadován velký rozsah různých funkcí, velký důraz je však kladen na provedení senzorů a použité materiály. Společnost Turck dodává pro tuto oblast speciální snímače v pouzdrech z korozivzdorné oceli nebo z plastů. Produkty přicházející do styku s potravinářským médiem jsou v provedení vyhovujícím předpisům FDA (Food and Drug Administration) v USA, v sanitárním provedení odpovídají směrnici 3-A. Stupeň krytí až IP69 zaručuje naprostou těsnost senzoru. Odolnost proti čisticím a dezinfekčním prostředkům je prokázána testy u předního dodavatele čisticích a dezinfekčních prostředků v SRN, společnosti Ecolab.
Indukční senzory
Indukční senzory bezdotykově detekují kovové objekty. Jsou vhodné do mlékáren, pivovarů a podobných provozů ke kontrole koncových poloh ventilů, klapek a přepojovacích kolen. Senzory uprox® + (obr. 1) jsou k dispozici ve speciálním provedení wash--down se stupněm krytí IP69K, které zaručuje odolnost při čištění vysokotlakou párou a horkou vodou teploty 80 °C pod tlakem 8 až 10 MPa ze vzdálenosti 100 až 150 mm a ze všech směrů. Senzory (obr. 2 v provedení se stupněm krytí IP68 zase zaručují dlouhodobou odolnost proti vlhkosti; snímač musí např. vydržet 24 hodin při +70 °C, popř. –25 °C, sedmidenní ponoření v hloubce 1 m a desetinásobný teplotní šok z +70 na –25 °C se setrváním na teplotě po dobu jedné hodiny.
Konektorové systémy
Konektory modelové řady FB plus (Food&Beverage) jsou zhotoveny z materiálů, které se vyznačují vysokým stupněm krytí IP67 a IP69K, zvýšenou odolností proti agresivním čisticím prostředkům řady P3-topax... a rozšířeným teplotním rozsahem od –40 do +105 °C. Konektory, prefabrikované kabely a pasivní rozdělovače jsou opatřeny polypropylenovými kabely a připojovacími prvky z korozivzdorné oceli V4A.
Ucelená nabídka senzorů
Nabídku společnosti Turck pro potravinářství doplňují kapacitní senzory, např. pro spolehlivou indikaci hladiny přes plastovou stěnu nádrže nebo skleněnou stěnu stavoznaku, velmi inteligentní snímače teploty, snímače tlaku s velkou nabídkou připojovacích šroubení a oddělovacích membrán. Dále jsou k dispozici hlídače průtoku, které pracují na kalorimetrickém principu a zjišťují okamžitou rychlost proudění. Vnitřní části senzoru přicházející do styku s potravinářským médiem jsou zhotoveny z potravinářské korozivzdorné oceli nebo z teflonu. Vírové senzory vyhodnocují i okamžité protékající objemové množství. Další informace a materiály poskytnou pracovníci společnosti v rámci své bezplatné podpory, společně s návrhem řešení vhodného pro daný případ použití.
Jan David, Turck, s. r. o.
Obr. 1. Senzory řady uprox+ se svorkovnicí
Obr. 2. Indukční senzory pro potravinářský průmysl