Aktuální vydání

celé číslo

08

2024

Automatizace v potravinářství a farmacii

Měření a regulace průtoku, čerpadla

celé číslo

Čerstvě tříděno

„Každého někdy občerství“ – tímto reklamním sloganem oslovuje pivovar C. & A. Veltins milovníky piva. V podobném duchu nedávno „občerstvil“ svoji vlastní linku na třídění vratných obalů. Na této akci se podílely také inovační ventilové pneumatické terminály CPX/MPA společnosti Festo.
Optimální příprava prázdných obalů je pro velké pivovary logistickou výzvou. V co možná nejkratší době je nutné lahve nejrůznějších velikostí dopravit ke stáčecímu zařízení. Sortiment používaných lahví se velmi podstatně rozšířil se zaváděním povinných poplatků za nevratné obaly a s rozšiřováním nabídky o nové druhy piva a míchaných pivních nápojů ve speciálních lahvích. To už je pro racionálně uvažující pivovarníky dostatečný důvod pro automatizaci třídění lahví.
 

V třídicím centru

Palety dopravené do třídicího centra obsahují čtyřicet přepravek buď po dvaceti půllitrových lahvích, nebo po 24 lahvích o objemu 0,33 litru. Pro každou velikost lahví existuje zvláštní třídicí oběh. Z každé palety odeberou dva portálové manipulátory Eisenmann vždy jednu vrstvu přepravek po osmi kusech a přeloží je na dopravníkový pás. Depaletizačnívchapadla ovládají ventilové terminály Festo s komunikačními uzly pro průmyslovou sběrnici (obr. 1). Přepravky procházejívvizuální kontrolou, která vyřadí všechny kusy s cizími tělesy. Zbývající přepravky se potom dostávají do obou třídicích smyček.
 

Srdce u stropu

Jádrem třídicího centra jsou dvě oválné elektrické závěsné dráhy. Jejich vozíky jsou vybaveny chapadly lahví od společnosti Eisenmann, které velkou rychlostí vyjímají lahve z přepravek na dopravním pásu. Chapadla tulipánovitého tvaru musí lahve, identifikované kamerami, ve vysokém tempu a „s citem“ přesadit na správný dopravní pás (obr. 2). Krátkého pracovního cyklu bylo dosaženo teprve použitím celkem 54 modulárně koncipovaných ventilových terminálů CPX/MPA (obr. 3) s napájecími deskami za každým spojovacím blokem, které dovolují rychlé přivedení tlakového vzduchu a odvětrání. Elektrické závěsné dráhy jsou řízeny prostřednictvím sběrnice CAN. Pro zvládnutí vysoce dynamických pohybů byly elektrické vertikální pohony chapadel lahví opatřeny vyvažovacími válci. Každá z obou linek vytřídí za hodinu plně automaticky 3 300 přepravek s různými typy lahví.
 

Festo jako urychlovač

Co do úspory nákladů „zabodoval“ CPX/MPA. Tento ventilový terminál plní též funkci decentralizované jednotky elektrických vstupů a výstupů, tzn. že přijímá signály snímačů a prostřednictvím výstupů řídí elektrické akční členy. Přesvědčivý je kromě toho i maximální stupeň výstroje ventilového terminálu: až 64 3/2cestných ventilů na jednom uzlu komunikační sběrnice – to konvenční ventilové systémy nezvládají. V této úloze byla pro řízení jednotlivých chapadel lahví zvolena stavební velikost MPA1 a celkem bylo použito 46 ventilových terminálů, vždy se šedesáti 3/2cestnými ventily; pro řízení chapadel lahví ve skupinách a řízení velkých válců byla použita stavební velikost MPA2 a celkem osm ventilových terminálů.
(Festo)

Obr. 1. Portálový manipulátor ukládá vytříděné lahve do obalu (použit je ventilový terminál CPV s přímou montáží na zařízení)
Obr. 2. Chapadla elektrické závěsné dráhy třídicí smyčky zvládnou přemístit obsah 3 300 přepravek za hodinu
Obr. 3. Lahve, identifikované kamerami, je nutné šetrně přemístit na správný pás
Obr. 4. Na třídicí lince jsou použity modulárně koncipované ventilové terminály CPX/MPA s napájecími deskami za každým spojovacím blokem, které dovolují rychlé přivedení tlaku a odvětrání
 

Pivovar Brauerei C.& A. Veltins
Pivovar Brauerei C.& A. Veltins sídlí v městě Meschede-Grevenstein (SRN). Pivo se zde vaří od roku 1824. Výstav v roce 2006 byl 2,63 mil. hl. Kromě klasického piva (Veltins Pils, Veltins Alkoholfrei, Veltins Leicht) se zde vyrábí i sladové nealkoholické pivo Veltins Malz a pivní nápoj Veltins Radler (pivo s citronovou limonádou). Novou řadou jsou míchané pivní nápoje Veltins V+ s různými příchutěmi a přísadami (V+ Cola, V+ Lemon, V+ Energy, V+ Curuba).
Pivo a nápoje se zde plní do plechovek, vratných i nevratných lahví (0,5 a 0,33 l) a sudů (10,4, 20, 30, 50 l). Pivovar používá lahve typického tvaru („steinie“), lahve s reliéfem, lahve NRW i lahve euro.
 
Vratné lahve v Německu
Zatímco u jiných nápojů se ve velké míře přechází na nevratné obaly, pivo se stále většinou prodává v tradičních skleněných, obvykle vratných lahvích. Pivovary ve snaze odlišit své produkty od konkurence používají různé druhy lahví, lišících se tvarem, popř. reliéfem, barvou skla (zelené, hnědé, čiré) i uzávěrem (korunkový nebo patentní uzávěr). To je pro třídicí linky vratných lahví velká komplikace. Podle údajů Výzkumného ústavu pivovarnictví v Berlíně je nyní v Německu registrováno více než padesát různých typů vratných lahví.
Přestože od obchodníků přicházejí do pivovaru lahve již předtříděné, v přepravkách se nezřídka objevují atypické nevratné lahve nebo vratné lahve používané v jiných zemích; podle Waltera Bauera, technika logistického centra z pivovaru C. & A. Veltins, projde jejich linkou za směnu až sedmdesát různých typů lahví, které je třeba spolehlivě roztřídit.
(ed)